fbpx

Vad kan bostadsmarknaden lära av experiment i techbranschen?

Vad kan bostadsmarknaden lära av experiment i techbranschen?
2018-10-15 Rebla

Hur kan bostadsmarknaden lära av experiment i techbranschen?

Bostadsstatistik

På potentialkartan.se presenteras ett experiment som visualiserar hur bostadsmarknaden kan förändras genom en faktor: resvägen till arbetet. Bakom kartan står företaget Iteam och VD:n Christian Landgren. Iteam fann ett samband där köpare betalar en prispremie för bostäder som ligger inom 45 min resväg från arbetet. Med självkörande bilar som norm finns det fler bostäder som kan nås inom 45 min och därigenom kan bostadsområden bli mer eller mindre attraktiva.

Med en effektivare resa till arbetet förändras spelreglerna för köparna och vad de är villiga att betala för en bostad.

“Om det lika gärna går att bo i Åkersberga och ta sig in till arbetet på 12 minuter, då kommer ingen vilja betala den extra premien för boendet och det kan även påverka värdet på bostäder innanför tullarna.” förklarar Christian Landgren.

Potentialkartan.se är en lek med olika parametrar som ger en visualiserad version av bostadsmarknaden om 10 år – det är alltså inget mer än ett experiment och presenterar ingen definitiv bild av framtiden. Men inom techbranschen är experiment värdefulla verktyg för att öka kunskaper och tillskansa sig nya kunskaper. På Iteam avsätts varje fredag till att experimentera för chansen att upptäcka och få nya värdefulla insikter.

“Ju mer kunskap du får desto bättre möjligheter att intuitivt förstå din omvärld.” säger Christian.

Bostadsstatistik

På Rebla ser vi en stor potential för olika experiment med bostadsmarknaden. Genom insamling av data och statistik finns möjlighet att förenkla beslutsfattandet, och experiment som Potentialkartan kan ge en inblick i vart, när och hur bostadsbyggandet ska ske.

Vill du höra mer om en bostadsmarknad i förändring och förstå hur experiment kan leda till kunskap?
Se videon med Reblas VD Rebecca Lagerkvist och Iteams VD Christian Landgren.

Håll även utkik efter fler filmer i Reblas youtube serie om att använda data för att bygga bättre bostäder.