fbpx

Unik möjlighet för bostadsutvecklare

Unik möjlighet för bostadsutvecklare
2019-02-05 Rebla
Bostadsutvecklare Utflyttningstrend Utflyttningsmönster Bosättningsmönster Bostadskonsumenter Befolkningsrekord Inflyttningsantal Bostadsbranschen Lokala byggföretag Intressanta bostadsområden Köpstark målgrupp Fastighetsutvecklare Bostadsbyggande

Efter en lång trend av att vara ett säkert kort för bostadsutvecklare verkar Stockholm nu ha fått sällskap. En ny trend börjar ta fäste bland både företag och privatpersoner – utflyttningstrenden.

Reblas VD Rebecca Lagerkvist har intervjuat Kristina Berger VD för tech-företaget Cygni Östersund för att diskutera den nya trenden. Påverkar möjligheten att arbeta på distans och längtan till  att bo närmare naturen bosättningsmönster mer än vi tror?

Frågan om hur utflyttningsmönster påverkar bostadsbyggande väcktes då Rebecca upptäckte att den inte verkade ageras särskilt på bland fastighetsföretagare. Det verkar alltså saknas en prognos för hur nya former av anställningar påverkar bostadskonsumenter? I tech-branschen ser man däremot tydligt vad som håller på att hända.

Efter tio år i Stockholm bestämde sig Kristina Berger med familj för att flytta norrut, till Östersund och närmare natur och friluftsliv. De bemöttes lite oväntat av en enorm positiv respons.

– Jag var nästan förvånad över hur många som gick i likadana tankar men inte hade tagit steget. Nu när jag är i rekryterande position så märker jag verkligen av det. Det finns ett jättestort intresse.

Men hur ser egentligen möjligheterna ut för människor som vill flytta till mindre städer men samtidigt behålla samma jobb? Har företagen kommit ikapp människors efterfrågan på att kunna arbeta mer flexibelt och på distans?

Kristinas företag erbjuder kunder möjligheten att kommunicera digitalt och på ett år har hennes företag blivit sju stycken i teamet. Hon har alltså inte märkt några nackdelar för varken kund eller leverantör att samarbete och kommunikation sker digitalt.

– Jag ser trender i Östersund att flera konsultföretag tar in väldigt stora projekt och det spelar ingen roll för kund att de sitter i Östersund.

Möjlighet för bostadsutvecklare

I höstas slog Östersunds kommun befolkningsrekord med ett stort antal inflyttade. En stor anledning för de nyinflyttade, enligt kommunens undersökning, var närheten till naturen. Hela 71 procent av undersökningens 404 efterfrågade ansåg att detta var en viktig aspekt som bidrog till flytten.

De bostadsprojekt som ligger på skissbordet nu är verklighet om kanske 10-15 år och trenden är något som kan fortsätta växa och förändra bostadsbranschen drastiskt. Kristina menar att det är viktigt att ta detta i beräkning.

– Lokala byggföretag har tidigt sett det här och skapat coworking spaces, ett exempel är House Be i Åre och folk flyttar till Åre som aldrig förr. Här har bostadsutvecklare sett en möjlighet och trend och agerat på dem.

Det vanligaste jobbet bland män i Stockholm idag är programmerare, det rör sig alltså om en stor, köpstark målgrupp som är flexibla i var de kan välja att bosätta sig. För bostadsutvecklare finns en unik möjlighet att ta lead på det här och skapa attraktiva områden som lockar och kan fånga den stora gruppen människor som går i dessa tankar. 

Reblas system gör det lätt att fånga upp trender och förstå köpares behov tidigt. Läs mer

Följ Reblas Youtube-serie om dataanalys i bostadsbranschen. Till Youtube