fbpx

Almedalen 2019 – Reblas korståg för en datadriven bostadsutveckling

Almedalen 2019 – Reblas korståg för en datadriven bostadsutveckling
2019-10-13 Rebla
Almedalen, fastighetsnytt, bopol, bostadsutveckling

När Rebla anlände med färjan till Almedalen i slutet av juni hade vi inget eget evenemang inplanerat. Istället fick vi vända oss till det digitala – i form av “Reblas digitala bostadsevent”. VD Rebecca lyckades boka in intervjuer med femton relevanta personer inom bostadsbranschen – och utanför. Samtalen, som alla erbjöd unika perspektiv på data inom bostadsutveckling, publicerades sedan i våra sociala kanaler. Förutom härliga möten och diskussioner stötte vi också på utmaningar. En strapatsfylld resa helt enkelt, men någon måste ju stå vid frontlinjerna!

När vi kom fram med färjan under Söndagsförmiddagen möttes vi av ett soligt Visby. Efter att ha klivit av båten spenderade vi därefter större delen av dagen med att bekanta oss med årets utbud av seminarier, samt spana ut miljöer som lämpade sig för filmning. Vi hann även göra veckans första intervju, med Annelie Gullström från AMF-fastigheter, som vi lyckades fiska upp vid Bentigos seminarie “Kontoret – från ställe till syfte”. Det blev något av en jungfrufärd eftersom vi inte tidigare hade testat vårt intervjuformat. Men intervjun gick väl och när den var gjord gällde det att klippa materialet för att laddas upp till sociala medier. För det ändamålet tog vi i fortsättningen tillhåll i Visbys stadsbibliotek – där vi kunde få sitta ner samt ladda batteriet på datorer, mobiler och kameror.

“Vi somnade till doften av gotländsk landsbygd, icke ont anande om morgondagens utmaningar”

Det var emellertid här vi stötte på den första utmaningen. Nämligen att vi inte var de enda som laddade upp frenetiskt på sociala medier. Internet var stundvis överbelastat, ett problem eftersom vi ville få upp materialet så fort som möjligt. Men vi lyckades med nöd och näppe publicera det vi ville, tack vare det faktum att vår filmare Art hade nyckeln till ett nätverk reserverat för elever sen sin egen studenttid. Söndagen blev inte lång, passande då den nästkommande dagen skulle visa sig bli vår intensivaste. Snart åkte vi ut till Rebeccas pappa som äger en gård utanför Visby, för att vila och slipa knivarna inför nästa dag. Med gödseldoft som vittnade om Gotländsk landsbygd och dovt råmande från kossor i fjärran somnade vi. Icke ont anande om de utmaningar vi skulle ställas inför nästa dag.

“Efter några samtal kom vi in i en rutin – ett flow, och vid slutet av dagen var vi experter”

När vi tidigt nästa morgon steg in i Reblamobilen för att ta oss in till Visby hade vi hela 8 intervjuer inbokade, på olika platser i staden. Den frukost vi hann med blev i form av gratismackor i handen, och lunchen blev falafelrulle på gräset i Almedalsparken – minst lika trevligt ändå. Vi började dagen med att intervjua Christoffer Börjesson från Fastighetsägarna Stockholm framför stora scenen i Almedalen. Sedan tog vi oss till botaniska trädgården där vi träffade Jan Gösbäck från Fasticon i en mysig träpaviljong. Båda intervjuerna gick bra och några samtal in och vi kom in i en rutin – ett flow, och vid slutet av dagen var vi experter. Rebecca skötte intervjuandet, filmaren Art skötte förstås filmningen och jag, Fredrik, pytsade sedan ut allt i våra digitala kanaler.

De båda första dagarna gassade solen och oräkneliga vätskepåfyllningar var nödvändiga. Någon av oss uppmärksammade att vi enligt dennes mobil gick motsvarande 25 000 steg under både tisdagen och måndagen. Det för lätt tankarna till den gamla dängan “…i would walk five hundred miles…” Där gick vi, Rebecca i fören i sin guldgula reblauniform och jag och Art tätt bakom, från intervju till intervju. Gratiskaffe och juice vid olika bås var en välkomnad möjlighet som vi utnyttjade till fullo. Och efter dagen var alla tre redigt utmattade – men samtidigt nöjda med att vi hunnit med så många samtal.

Bland våra intervjupersoner fanns inte bara människor från bostadsbranschen. Vi fick även samtala med Per Strömbäck från Svenska dataspelsbranschen och Magnus Aschan, före detta chefredaktör för Computer Sweden, som gav sina perspektiv på data. Rebla, som drar kunskap både från tech och fastighet, inser värdet i samarbete branscher emellan. Vi vet dessutom att betydelsen av data inte är begränsad till någon viss bransch, vilket Per Strömbäck elegant visade genom att dra paralleller till dataspelsbranschen.

“Frågorna vi ställde reflekterade vilka Rebla är som företag – tanken om data som underlag för bostadsutvecklingsbeslut”

Efter den långa etappen var det tid att dra oss hem till vårt läger utanför Visby. Men det låg fortfarande en hel dag av intervjuer framför oss, så arbetet var inte över bara för att vi lämnade staden. Det fanns fortfarande film att klippa – och vi behövde fortfarande finslipa vårt intervjuformat efterhand. Vi öppnade varje intervju med frågan – Vad säger du om jag säger “data i fastighetsbranschen?”. Frågan var specifik men inte alltför begränsad, varför vi fick så många och så skiljande svar. Frågan reflekterade också Rebla som företag. Vår företagsmodell bygger på insikten om att man med hjälp av data kan prissätta bostäder med större pricksäkerhet med hjälp av data. Och det var den frågan som vi ville föra på tapeten genom att låta olika relevanta personer inom branschen och utanför säga vad de tycker.

När vi lämnade Villa Lagerkvist för Visby nästa förmiddag hade vädret blivit märkbart sämre. Himlen var mulen, och då och då kom en obehaglig vind som fick en att rysa till där i sommarkläderna. Det fina vädret var borta – men vi hade fortfarande vårt jobb att göra. Vi började med att besöka Jeanette Thörnkranz Madsen och BoKlok som stod i sin hemtrevliga monter nere vid hamnen. Där vittnade vågornas dova muller om det kommande ovädret. Det var okej under samtalet med Jeanette och fortsatte vara så samtidigt som vi intervjuade kommunpolitikern från Ängelholm Mikael Von Krassow och Magnus Johansson, Navet AB.

“Trots regnet myllrade det fortfarande av människor på gatorna, med sina personliga radier utökade av utfällda paraplyer”

Men efter det bröt det ut och det började regna otroligt mycket. När det var tur att intervjua Monica Björk, VD för Byggmaterialhandlarna, fick vi ta skydd i Wisby Strand från regnet. Trots regnet myllrade det fortfarande av människor på gatorna, med sina personliga radier utökade av utfällda paraplyer. Även om vi skulle velat stanna där en stund till för regnet att avta så skulle vi möta Henrik från fastighetsbyrån strax efter. Och strax Jonas Häggqvist från Colive, som med sin positivitet (men inte minst sitt klädval!) gjorde att man en kort stund glömde bort ovädret!

När vi var klara rusade vi tillbaka till Biblioteket för att klippa och publicera material, där salarna nu var överfyllda av dyblöta Almedalsbesökare som tog skydd från regnet. Vi satt oss ner en stund – tills Rebecca behövde rusa iväg till ett seminarie och vi andra satt kvar och jobbade. Tanken var att vi under kvällen skulle mötas en bit utanför Visby där Stena fastigheter hade sitt mingel. Promenaden var lång och det både regnade och blåste rejält – så att paraplyerna fladdrade okontrollerat. Havet brusade nu rejält mycket mer än i början av veckan. Men vi tog oss snart fram till huset, som låg i ett villaområde, och fick stiga in i en välkomnad värme.

“Det kändes som en vinst – vårt almedalsbudskap hade fått gehör!” – om artikeln i fastighetsnytt

Än var bara jag och Art här – två tjugoåringar bland stora företagsledare och kommunpampar. Men vi bjöds på smårätter och började så smått prata med folk och snart kände vi oss precis som hemma! Samtalsämnena sträckte sig från hur arkitektskolor skiljer sig i Sverige och övriga Europa, samt intressanta insikter i kommunalpolitiken. Snart kom också Rebecca in genom dörren, blöt från regnet – men med en god nyhet. Hon hade sett hur Cecilia Fredholm från Stena Fastigheter, som själv befann sig på minglet, tydligen nämnt vår liverapportering i en intervju för Fastighetsnytt. I artikeln, med titeln “Hållbarhet genomsyrar alla diskussioner”, kallar hon Rebecca för “Datamästarinna” och rapporteringen för ett “supersmart grepp”. Det kändes som en vinst – vårt budskap har fått gehör!

Vi fortsatte att mingla med personer runt omkring oss, och på grund av stämningen inne i huset glömde man bort hur risigt vädret var utanför. Men snart behövde vi lämna minglet eftersom Rebeccas och Arts båt hemåt snart gick. Rebecca tog förstås möjligheten att tacka för de fina orden samt låta Art knäppa några bilder av henne och Cecilia. Ett värdigt avslut på en intensiv vecka, kan man säga. 15 intervjuer under tre dagar – med överbelastat internet, gassande sol och spöregn!

Här är en youtubelänk till samtliga intervjuer vi gjorde i Almedalen. Vill du även läsa artikeln i fastighetsnytt – klicka då här!